Overslaan en naar de inhoud gaan

Bewonersinitiatief op Nationale Burendag 2021

Tussen de huisnummer 23 en 25 van de Petrus Dondersstraat is de toegang tot een plein met garages. Diverse bewoners in het Witte Dorp zijn eigenaar van een garage, maar zijn óók eigenaar van een onverdeeld deel van dit plein. De garages hebben geen monumentenstatus en vallen buiten het onderhoudsfonds. De meeste oude groene garagedeuren zijn zeven jaar geleden met een gezamenlijk bewonersproject vervangen door nieuwe witte deuren. Voor het eerste werd er toen ook een ‘borstelactie’ op touw gezet. Nu werd ‘t weer hoog tijd voor een dergelijke actie, want het onkruid en allerlei andere plantjes groeiden welig tussen de Waaltjes door. Het plan was om na de schoonmaakactie ook nog de garages te schilderen. Maar vanwege de weeromstandigheden is de schilderbeurt van het najaar 2021 verplaatst naar het voorjaar 2022.

 

Je kunt het schoonmaken van zo’n plein aan de Ergon overlaten, maar het samen borstelen en vegen met tussendoor een gezellige koffiepauze is natuurlijk veel leuker en goedkoper! Zo gezegd zo gedaan. Er werd contact gezocht met alle oude en nieuwe garage-eigenaren en op de Nationale Burendag was dit initiatief een feit.

 

De dag ervoor waren enkele enthousiaste bewoners op vrijdagmiddag al begonnen en maakte de nodige meters. Op zaterdag op 25 september j.l. namen andere bewoners het stokje over. In totaal zo’n zeven uren was het karwei geklaard. Alle groenbakken van de deelnemers waren tot de rand toe gevuld. Tussendoor werd er gezellig bij gekletst tijdens de nodige koffiebreaks met wat lekkers en werden al plannen gesmeed om tijdens de schilderbeurt volgend voorjaar een heuse barbecue te organiseren op het mooie en schone plein. 

 

Je kunt voor de Nationale Burendag bij het Oranjefonds een bijdrage aanvragen. Je moet dan op de 4e zaterdag in september een activiteit in de buurt, met de buurt en voor de buurt organiseren. Zo’n activiteit moet uit meer dan ‘gezellig samenzijn’ bestaan. Het is de bedoeling dat je met de buurt iets opknapt en/of een activiteit uitvoert met de buurt. Meer informatie kunt je vinden op https://www.burendag.nl/. De Nationale Burendag is volgend jaar op 24 september en je kunt al vanaf juni 2022 de activiteit aanmelden. De maximale subsidie bedraag € 400 per goedgekeurde aanvraag.

 

Achteraf gezien voldeden we met onze activiteit aan alle criteria voor subsidie in het kader van de Nationale Burendag. Misschien moeten we onze gezamenlijke schilderbeurt van de garages in het voorjaar van 2022 toch maar verplaatsen naar zaterdag 24 september!