Skip to main content

Een van de oudste bewoners verlaat het Witte Dorp

Therèse Brackel is 94 jaar en woont al 50 jaar in de Petrus Dondersstraat. Zij vertelt: "Ik kwam in 1971 met mijn man Guus in het Witte Dorp wonen na de opheffing van onze winkel in damesmode in de Rechtestraat. We woonden toen boven de zaak, die we ruim 20 jaar hadden."

 

 

Al die tijd heeft ze de woning gehuurd van J. van der Meeren. Hij was de makelaar die in 1938 in de brochure Tuindorp "De Burgh", waarin hij 82 woningen aan de Geldropseweg, St. Odastraat, Burghstraat en Ceintuur Baan (huidige St. Jorislaan) aanprees om ze te verhuren.

 

Het was de eerste oplevering van een grootschalig bouwproject voor die tijd. Vanwege het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is dit project nooit meer volledig gerealiseerd. Tijdens de oorlog was er veel leegstand en waren in verschillende woningen Duitse militairen ingekwartierd. Na de oorlog werden veel geallieerden militairen ondergebracht in het Witte Dorp.

 

Mevrouw Brackel vertelt verder: "Ik ben sinds 1998 weduwe en ben altijd zelfstandig blijven wonen. Ik wil eigenlijk helemaal niet weg uit het Witte Dorp, want ik woon hier zó fijn. Als maar even de zon schijnt, geniet ik in mijn tuin gelegen aan het kloosterpark Glorieux. Maar vanwege gezondheidsredenen ga ik nu verhuizen naar een appartement in De Hagen, een bewonerscomplex met zorg voor ouderen. Ik zal na al die jaren het Witte Dorp en mijn buren zeker gaan missen!"