Overslaan en naar de inhoud gaan

Kleurvolle boomperkjes in de wijk: Iris en Bernhard

Naam?

Iris en Bernhard

 

Adres? 

Burghstraat 12

 

Hoe lang wonen jullie al in de buurt?

22 jaar en nog steeds op hetzelfde adres!

 

Hoe lang geleden zijn jullie hiermee begonnen?

We zijn er twee jaar geleden mee begonnen.

 

Waarom doen jullie het eigenlijk? 

We houden erg van tuinieren maar ook van de natuur. Naast onze eigen tuin hebben we ook nog een moestuin op Riel. Deze twee tuinen geven ons veel groen-plezier.

 

Wij zijn erg blij dat gemeente Eindhoven de stad de laatste tijd zo aan vergroenen is, een beetje meer natuur dichtbij je huis is altijd fijn. We vonden het  alleen zo jammer dat de perkjes voor onze deur er iedere keer zo dood en dor uitzagen. Daarom zijn we planten uit onze eigen tuin in de perkjes gaan zetten.

 

Dit ziet er gezelliger uit maar is ook beter voor de insecten en andere beestjes in de stad. De vogels eten van de zaaddozen en er scharrelt regelmatig een egel door de straat. Deze kan zich dan ook mooi verschuilen in het groen. 

 

Kennen jullie meer buurtbewoners die hiermee bezig zijn?

Ja, onze buurman Ton (nr 10) onderhield ook een perkje en kwam op het idee om “adopteer een straat”  bordjes en plantjes te halen. Ondertussen hebben wij ook zo'n bordje en onderhouden wij ook het perkje waar hij mee begonnen was. 

En verder hebben onze nieuwe buren van nummer 5 het perkje voor hun huis ook beplant.

 

Stel dat jullie iemand hebt geïnspireerd, wat zijn jullie tips?

In het begin hebben we plantjes en grond bij de gemeente gehaald, toen ze de actie ‘Adopteer een straat’ hadden. Daarnaast wisten we door onze eigen tuin welke plantjes ’t in deze grond goed doen: planten die met weinig water in arme grond kunnen groeien, vooral kruidachtige planten en inheemse planten die zich makkelijk vermeerderen. Deze planten zijn niet alleen makkelijk in onderhoud maar zijn ook goed voor de insecten dus ideale planten voor de perkjes. Ook strooi ik regelmatig zaden rond en het klaprozenzaad lijkt goed aan te slaan dit jaar dus dat wordt mooi! 

Het is verder handig  om een bordje aan te vragen bij ‘Adopteer een straat’, zodat het perkje niet wordt omgeschoffeld door gemeente. Dat is ons in het begin wel eens overkomen.

 

En mocht iemand een perkje willen beginnen maar niet genoeg plantjes hebben, ik heb altijd wel plantjes of zaadjes over dus bel gerust aan.  

 

Heb je vragen aan deze buurtbewoner of onderhoud je zelf een perkje in de wijk en mogen we jouw interviewen? Stuur dan een berichtje naar redactie@hetwittedorp.nl.

 

Heb je vragen over adopteer een Straat? Stel ze gerust aan Kees Lepoeter. Hij helpt je graag! Mail via: adopteereenstraat@gmail.com of lees eerst verder op hun Facebook pagina.. Bordjes en handschoenen zijn het hele jaar verkrijgbaar. Compost en plantjes worden maar 1 keer per jaar uitgedeeld, daarvoor dient men zich in Februari aan te melden, maar er is een reservelijst in het geval niet alles wordt opgehaald.