Skip to main content

Lichtjesroute – Dit jaar weer een nieuwe verlichting op Burghplein

Elk jaar is er de lichtjesroute in Eindhoven, die ook door het Witte Dorp loopt. De lichtjesroute doet ons herinneren aan de bevrijding van Eindhoven op 18 september 1944.

 

Na zware bombardementen op het vliegveld Welschap landden tussen Best en Son op 17 september duizenden Amerikaanse parachutisten en infanterie met zweefvliegtuigen. Zij drongen de volgende dag rond het middaguur door tot in het centrum van Eindhoven. Daar maakten zij contact met de Engelsen eenheden van het Britse Tweede Leger met o.a. de Irish Guards, die vanuit het zuiden oprukten. Eindhoven lag op de route van de operatie ‘Market Garden’.

 

Op 19 september 1944 was het in Eindhoven aanvankelijk nog feest. De vorige dag was de stad bevrijd en de inwoners stonden langs de straten om hun bevrijders in te halen. Mensen dansen op straat en de blijdschap is ongekend. Maar de dag erna verandert het feestgedruis abrupt in wéér oorlogsgeweld.

 

Bombardement Ehv
               Foto Liberation Route Europe   

’s Avonds verschenen er vliegtuigen van de Duitse Luftwaffe boven de stad. Zij bombardeerden Eindhoven. Het ging hen om de doorgangsroutes van het Britse legerkorps: Aalsterweg, Stratumsedijk, Stratumseind, Rechtestraat, Wal, Emmasingel, Hertogstraat en omgeving. De Britse voertuigen konden geen kant op. Voertuigen geladen met munitie en brandstof explodeerden. Overal ontstonden grote branden. Het aantal slachtoffers onder de burgers was enorm. Op de Biesterweg vonden 41 mensen de dood, toen de schuiIplaats waar ze zaten een voltreffer kreeg. In totaal vielen er op de 19e september 227 doden.

 

 

Als enige stad in Nederland gedenkt Eindhoven sinds 1945 ononderbroken elk jaar de bevrijding. Dit kenmerkt zich o.a. door kleuren en beelden van herdenking en vrijheid in de lichtjesroute, die elk jaar weer vele inwoners volgen. Dit jaar staat op het Burghplein verlichting in het teken van het circus en hangen de V’s van Victorie én Vrede langs de Sint Jorislaan en Geldropseweg.

 

Op zaterdag 25 september is er de fietsavond. De organisatie van de Lichtjesroute stimuleert bezoekers al jaren om de Lichtjesroute op de fiets te rijden. Om de fietsavond extra sfeer te geven staan er op vier plaatsen langs de route muziekgroepen. Naast een gezellige sfeer kunnen bezoekers ook genieten van een gratis kop koffie of thee. Voor de kinderen is er Ranja.

 

Een van die plaatsen en line-ups is het Burghplein, waar gezellige muziek gedraaid wordt. De weersvoorspelling is goed, dus niets staat in de weg voor een gezellige avond!