Overslaan en naar de inhoud gaan
aarding

Meer informatie over aarding elektrische installatie

Veel buurtgenoten hebben half oktober een brief gekregen van Brabant Water en Enexis dat er mogelijk een probleem ontstaat met de aarding van de elektrische installatie in de woningen in het Witte Dorp. We hebben er al wat over geschreven op deze website. Inmiddels hebben we meer informatie.

 

De waterleiding in een aantal straten wordt in 2021 vervangen

Brabant Water wil in een aantal straten de waterleiding vervangen door een kunststof leiding. Het gaat om de leiding in de straat en de leidingen naar de woning. Tot aan de watermeter komt er een kunststofleiding. Bijna alle huizen in het Witte Dorp hebben als aarding van hun elektriciteitskast een verbinding met de huidige koperen waterleiding. 

Door de vervanging van de koperen leiding voldoet dit niet meer en moet de aarding worden aangepast. Dit is de eigen verantwoordelijkheid van de huiseigenaar. De oplossing is het slaan van een aardpen in de grond. Dit is het advies van diverse installateurs. De aardpen kan in de voortuin worden aangebracht en dan door de ventilatieschacht met een aarddraad met de stoppenkast verbonden worden. 

Maar LET OP: Als de stoppenkast verouderd is, kan het zijn dat er aanvullend werk nodig is. Zo is er bijvoorbeeld een aardlekschakelaar nodig. 

 

We hebben meer tijd

In de brief van Brabant Water staat dat de aarding vóór 29 november geregeld moet zijn. Dat is een veel te korte periode om dit goed te regelen. Brabant Water heeft dat toegegeven en we hebben nu een periode van 3 maanden gekregen. Brabant Water heeft ons dat per e-mail bevestigd. 

LET OP: het formulier dat bij de brief van Brabant Water zat, kunt u gewoon insturen. Eventueel tekent u aan dat er 3 maanden extra zijn gegeven. 

 

Wie kan de aarding in orde maken?

Uit informatie van diverse wijkgenoten en overleg met een aantal installateurs komen een aantal partijen naar voren die ervaring hebben met het slaan van de aardpennen. En die bereid waren om met een speciale prijs voor het Witte Dorp te komen. Deze partijen zijn: 

 

Selder: Dit is een kleine elektrische installateur met veel ervaring bij ons in de wijk. Hij had vroeger een winkel op de Leenderweg (naast de AH). Hij werkt alleen en kan dus mogelijk niet alle woningen doen. Hij vraagt ook hulp als er in de voortuin tegels losgemaakt moeten worden. Zijn tarief is  €175,- (inclusief BTW). 

LET OP: Als er nog wat in de meterkast aangepast moet worden vanwege een verouderde installatie die niet meer aan de normen voldoet, dan komen er uiteraard meerkosten bij. 

Contact: Huib Selder: tel. 06 2473 4734.

 

Aardnet: Zie www.aardnet.nl. Dit is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het slaan van aardpennen. Het wordt door diverse elektriciens aangeraden. Ze hebben een vestiging in Geldrop en Tilburg. Voor het Witte Dorp bieden ze het slaan van de aardpen en aansluiting op de meterkast aan voor een bedrag van €185,- (inclusief BTW). Voor deze korting moet je aangeven dat je in het Witte Dorp (of directe omgeving) woont en ze zullen de afspraken zo plannen dat ze niet veel reistijd hebben. Ook hier geldt natuurlijk dat er mogelijke extra kosten voor aanpassing van de groepenkast kunnen zijn.

Contact: via de website of bellen met tel. 013-4685474. Contactpersoon Pim van Diek.

 

Natuurlijk staat het iedereen vrij om een andere elektricien te vragen. Op basis van onze verkenning zijn deze twee partijen als ter zake kundig naar voren gekomen. Bovendien bieden ze een redelijke korting. 

 

Namens stichting Het Witte Dorp en Onderhoudsfonds Het Witte Dorp

Lex Bosselaar en Martien van Dorsser
veiligheidsaarding@hetwittedorp.nl