Overslaan en naar de inhoud gaan
Vital en Iris

Men neme een Vin du Dok: Vital en Iris

Vital woont met zijn vrouw Iris en hun zoontjes Lucas (7) en Casper (3) zo’n zes jaar aan de net vernieuwde Petrus Dondersstraat. De huizenmarkt zag er toen heel anders uit. Ze kwamen van een bovenwoning aan de Helmerslaan en moesten à la minute beslissen of ze dit pand zouden kopen of niet. Ze hebben er geen moment spijt van. De schrijversbuurt was heel sfeervol; hier hebben ze hun tuin en meer contact met de buurt. “Hoewel je sociale wereld zich natuurlijk ook ineens uitbreidt als je kinderen krijgt”, relativeert Vital. Zelf zijn ze overigens behoorlijk actief in de buurt.

 

Met een aantal straatgenoten hebben ze jaarlijks een kerstborrel en Vital is vanaf het begin fervent lid van het zaalvoetbalteam De Witte Burgh. Ook organiseerden zij al eens een buurt-bbq op het garageplein achter de huizen in hun straat. Het mondde uit in een spontane jam-sessie.

 

Zingen

“Deze straat blijkt heel veel goede muzikanten te herbergen.” Iris houdt van zingen en heeft ook een blauwe maandag in de buurtband meegezongen.

 

Gezellig tafelen

Karin gaf in de vorige De Witte de pollepel door aan Vital. “Dat komt omdat we samen met nog een ander stel een kookclubje hebben. Onze link zijn de kinderen die bij elkaar in de klas zaten. Toen Vital en Iris voor het kookclubje werden uitgenodigd door Karin gaven ze aan niet zo’n echte koks te zijn. Wel dat ze van gezellig samen tafelen houden. Dat was basis genoeg om de club op te starten. “Geen haute cuisine, wel speciale aandacht voor wat er op tafel komt. Zoals deze kip in honing-tijmsaus.

 

Wij vinden het altijd een feestje als het op tafel komt. Ik heb dan wel de pollepel doorgekregen, maar eerlijk gezegd ben ik meer van de amuses en laat ik het bereiden van de grotere gerechten over aan Iris. Net als dit lekkere recept dus. Ook zou Iris’ overheerlijke monchoutaart wel in de krant mogen, ware het niet dat het een heel geheim recept is.” De pollepel geven ze graag door aan overbuurman Dré die volgens hen écht goed kan koken. “Hij maakt zelfs zijn eigen sambal die beroemd is in heel Eindhoven”, voeren ze als bewijs aan.

 

Kipfilet met honing-tijmsaus

Ingredienten (4 personen):

  • 4 flinke kipfilets
  • 1/4 liter kippenbouillon van tablet
  • 1 glas witte wijn of appelsap
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 2 à 3 eetlepels honing
  • 1 potje crème fraîche (125 gram)
  • allesbinder, zout en peper

 

Bak de kipfilets (heel of in stukjes) op hoog vuur rondom aan in boter (niet helemaal gaar maken, dan gaat hier lekker de smaak van de saus in zitten). Neem de filets uit de pan, strooi er zout en peper op en houd ze warm. Bijvoorbeeld onder aluminiumfolie. Blus de pan af met de bouillon en de wijn (of het appelsap). Voeg de tijm toe en laat ca. 5 minuten zachtjes koken. Roer er de honing en de crème fraîche door (goed roeren). Leg dan de halfgare kip terug in de saus en laat op laag vuur met het deksel op de pan 20 minuten stoven zonder de saus te laten koken. Neem de kipfilets uit de pan en bindt de saus met allesbinder. Breng op smaak met zout en peper. Serveren met haricots verts en aardappelkroketjes. Smakelijk!

 

Bron: De Witte

Datum: 01-12-2010

Redactie en fotografie: Paula van Overveld