Uitkomst enquête toekomst Onderhoudsfonds
Deze zomer heeft het Onderhoudsfonds een enquête gehouden in het Witte Dorp over de toekomst. Een overgrote meerderheid van de 79 reagerende buurtgenoten steunt het idee om ook na volgend jaar samen op te trekken bij het schilderwerk van de witte rijksmonumenten. Maar over hoe dat moet, daarover zijn de meningen sterk verdeeld. De werkgroep Toekomst Onderhoudsfonds werkt momenteel aan een voorstel gebaseerd op de uitkomsten van de enquête.
79 buurtgenoten beantwoordden de vragen, op papier of online op de site. De deelnemers waren nagenoeg fifty-fifty verdeeld over leden (40) en niet-leden (39). En van de niet-leden deed ook een groot deel mee aan de schilderbeurt die inmiddels is begonnen. Helaas is de vraag over deelname alleen online gesteld; 14 van de 26 niet-leden beantwoordden die daar bevestigend. Kijk in dit document voor alle cijfertjes.
Zo’n 90 procent van de ondervraagden vindt dat collectief onderhoud nodig is en dat we ook gewoon door moeten gaan met het Onderhoudsfonds. Belangrijkste argument is behoud van de uniforme uitstraling van het Witte Dorp (67 procent), al zijn er ook veel stemmen voor andere argumenten als het gemak dat een organisatie de schilderbeurt organiseert (‘geen omkijken naar’, 55 procent), het garanderen van de kwaliteit van het schilderwerk (48 procent) en het gemak van een spaarsysteem (20 procent).
Niet verplicht sparen
Niet-leden noemen vooral het verplichte sparen (30 procent van de niet-leden) én de verplichting om alle elementen mee te schilderen (60 procent) als belangrijkste argumenten tegen deelname aan het Onderhoudsfonds. Ze willen meer vrijheid om te kiezen wat ze wel en niet willen laten doen bij de schilderbeurt. Sparen noemen ze overbodig, ze zorgen zelf voor het geld, zegt ruim 90 procent van de niet-leden.
75 procent van de leden daarentegen noemt het juist fijn om maandelijks geld opzij te kunnen leggen en zo de schilderbeurt te kunnen financieren. Dat spaarsysteem vergroot ook de betrokkenheid bij het project (vindt 24 procent van alle inzenders). Maar het is wel belastend voor het bestuur, oordeelt 15 procent van de geënquêteerden.
Als het dan over de toekomst gaat, vindt een kleine 10 procent dat het Onderhoudsfonds beter kan stoppen, zeggen zij. Omdat ze de vrijheid willen hebben om het zelf te doen. Of omdat ze het Onderhoudsfonds te duur vinden. De rest kiest wel voor een vierde editie van het Onderhoudsfonds.
Verdeeldheid over Onderhoudsfonds 4
Hoe moet Onderhoudsfonds 4 er dan uitzien? 44 procent wil blijven sparen, 48 procent kiest voor een eenmalige lidmaatschapsbijdrage. 65 procent vindt het opleggen van uniforme regels voor de schilderbeurt prima, 30 procent wil meer vrijheid voor de eigenaren. Ongeveer de helft vindt het prima als er vaste schilderperioden worden afgesproken (nu elke 6 jaar), 41 procent wil meer flexibiliteit inbouwen.
De werkgroep Toekomst Onderhoudsfonds werkt aan een voorstel om zoveel mogelijk buurt-genoten te betrekken bij het schilderwerk. Binnenkort komt dat naar buiten.
Alleen schilderwerk of ook andere projecten?
34 procent van de ondervraagden vindt het voldoende als het Onderhoudsfonds zich beperkt tot het schilderwerk. De overige invullers kozen voor méér projecten, zoals verduurzaming (52 procent), gezamenlijk aanpakken van de betonnen voortuinranden (36 procent), vervangen van kozijnen/ramen (35 procent), repareren van dakgoten en regenpijpen (31 procent), aanpakken van de dakbedekking van schuur of dakkapel (29 procent), vernieuwen van de voordeur (26 procent) of de dakpannen (22 procent). Ook samen iets doen aan de beveiliging van de woningen (21 procent) en aan pakken van de tuinmuren (19 procent) kregen nog stemmen.
Onder de inzenders waren bewoners uit heel verschillende leeftijdscategorieën. Met bijna 30 procent was de groep van 60-69 jaar het grootst, op de voet gevolgd door de deelnemers tussen de 50 en 59 jaar (bijna 27 procent). Boven de 70 jaar was 16 procent van de inzenders. De groepen tussen 30-40 en 40-50 jaar waren beide vertegenwoordigd door zo’n 13 procent van de deelnemers.
62 procent van de deelnemers woont 12 jaar of meer in het Witte Dorp.17 procent woont er tussen de 6 en 12 jaar, 13 procent heeft korter dan drie jaar een huis in de buurt