Overslaan en naar de inhoud gaan
Arrestatie

Veiligheid in de wijk en Buurtpreventie

Zoals velen van jullie misschien hebben opgemerkt, was er deze zomer een reeks fietsdiefstallen in de wijk. Gelukkig kon de politie begin september twee personen arresteren, en lijkt de rust sindsdien teruggekeerd. Een belangrijke factor in de succesvolle arrestaties was de waakzaamheid van de wijkbewoners, contact met de politie en de onderlinge communicatie via de buurtpreventie-app. 

 

Let wel dat de app uitsluitend bedoeld is voor calamiteiten, vandalisme, criminaliteit of verdachte personen die worden gezien. We zien wel nog steeds dat met enige regelmaat de app voor andere mededelingen wordt gebruikt en dat daar dan weer veel reacties op komen. Bedenk dan dat zowel het plaatsen als het erop reageren voor veel deelnemers vervelend is. Velen zijn al lid van menig andere whatsappgroep en staan niet te wachten op vele notificaties van berichten die niet ter zake doen in een buurtpreventie app. 

 

Effectief gebruik van de buurtpreventie app
Om te zorgen dat buurtpreventie effectief is, misverstanden te verduidelijken of gewoon om andere buren aan te moedigen zich bij de WhatsApp-groep aan te sluiten, vind je hieronder meer informatie over wat te doen als er politie nodig is in de wijk, en over de Buurtpreventie whatsapp group:

  • Houd er rekening mee dat WhatsApp buurtpreventie een burgerinitiatief is. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt.
  • Gebruik de WhatsApp groep volgens de SAAR afkorting:
    S = Signaleer (heb je al gedaan)
    A = Alarmeer zelf de politie door 112 te bellen
    A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen
    R = Reageer/registreer, spreek iemand aan, maak jezelf zichtbaar, kijk of de politie komt en hou ons via de App op de hoogte. Doe dit alleen als je dit veilig kunt doen zonder risico's, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.
  • Laat door middel van een WhatsApp bericht aan elkaar weten dat 112 gebeld is, dit om te voorkomen dat er een regen van 112 meldingen plaatsvindt.
  • Let op taalgebruik. Houd het netjes: niet vloeken, schelden of discrimineren.
  • Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels/wetten.
  • Houd er rekening mee dat het versturen van foto's van een verdachte alleen is toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement wanneer dit voor de melding noodzakelijke meerwaarde heeft. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, type en het kenteken.

Zit je nog niet in de Buurtpreventie appgroep en wil je je aanmelden, doe dat dan via dit aanmeldformulier.
 

Hoe de app NIET te gebruiken

  • Privé berichten, berichten over bijvoorbeeld verloren voorwerpen, autolampen die aan blijven staan, enz. of andere buurtcommunicatie horen niet thuis in deze app. Hiervoor kan bijvoorbeeld NextDoor gebruikt worden, of deze website gelinkt aan gemeente Eindhoven
  • Gebruik nooit ingesproken berichtjes (spraakchats) - dit is zeer storend en kan ook niet voorkomen worden door de beheerder
  • Maak het niet nog erger door in de app zelf te reageren op niet ter zake doende berichten. Stuur liever een persoonlijk bericht naar de 'veroorzaker' of naar de beheerder.