Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkgroep Monument 3.0 op werkbezoek

Op vrijdag 12 mei zijn zes leden van de werkgroep Monument 3.0 naar Limburg afgereisd voor een werkbezoek. De groep was niet compleet, want Sander Kreijns en Hans van Voorene waren op vakantie. De groep startte bij SATIJNplus Architecten in Born. Hier kregen ze van mededirecteur Harold Janssen te zien en te horen hoe dit architectenbureau diverse projecten heeft ontwikkeld om tot verduurzaming van monumenten te komen. Soms ging het om een enkele woning, maar ook vaak om een hele buurt. Hun ervaringen kunnen wellicht de werkgroep helpen om de juiste keuzen te maken in het op termijn verduurzamen van de woningen in het Witte Dorp.

 

 

Na deze interessante ochtend werd er naar Maastricht gereden. Daar liep de groep via de Sphinxpassage naar ‘De Brandweerkantine’, waar geluncht werd. Deze voormalige brandweerkazerne is een ontwerp van architect Jan Zollner en in 1959 gebouwd. Veertig jaar lang was de kazerne dé uitvalsbasis van de Maastrichtse brandweer.

 

 

Na de lunch volgde een toer door het centrum van Maastricht waar twee monumentale kerken werden bezichtigd. Als eerste het Kruisherenhotel en als tweede de Dominicanenkerk, waar sinds 2006 een boekhandel is gevestigd en koffie werd gedronken. De stadwandeling bracht hen ook nog op het dakterras van The Social Hub, waar een prachtig uitzicht was over Maastricht.

 

De dag werd afgesloten met een bezoek aan het Boostenwijkje. Het Boostencomplex is geherstructureerd en gerenoveerd op een duurzame, innovatieve en integrale wijze. De leden van de werkgroep konden in een van de woningen terecht. De woningen hebben een energieopslagsysteem in de bodem en warmtepompen. Hierdoor zijn de woningen sinds 2012 van het ‘gas’ af en hebben ze een individuele grondgebonden warmtepomp waarmee de woningen door middel van een lage temperatuur plafond verwarmingssysteem verwarmd én gekoeld kunnen worden.

 

Door 57 bestaande woningen samen te voegen tot 31 woningen werden deze vooroorlogse arbeiderswoningen ruim, energiezuinig en comfortabel gemaakt voor gezinnen en tweeverdieners. De renovatie van het Boostencomplex is naast woningcorporatie Servatius gerealiseerd door o.a. SATIJNplus Architecten. Het is een mooi voorbeeld hoe oudere woningen kunnen worden verduurzaamd.

 

Zo was het voor de werkgroep een inspirerende en leerzame dag en werd er ook afscheid genomen van Karel Smit. Hij is verhuisd naar Waalre. Hans van Kesteren is voor hem in de plaats gekomen.