Overslaan en naar de inhoud gaan

Winactie! Het nieuw boek "Dudok by Iwan Baan"

Winactie: Wij geven een exemplaar van het boek "Dudok by Iwan Baan" weg aan de buurtgenoot, die de mooiste zelfgemaakte foto van het Witte Dorp opstuurt naar: redactie@hetwittedorp.nl

 

Een van de beroemdste architectuurfotografen van ons land Iwan Baan reist normaliter de hele wereld af en fotografeert werken van wereldberoemde hedendaagse architectenbureaus als Herzog & de Meuron, OMA of Zaha Hadid. In verband met de reisbeperkingen door corona heeft hij het afgelopen jaar de lens op zijn eigen land gericht en zich gestort op het oeuvre van W.M. Dudok.

 

Baans foto’s van ‘landschappen van ontwerpen’, die Dudok voor diverse steden in Nederland realiseerde, laten niet alleen duidelijk zien dat Dudok een goede architect was met oog voor detail en compositie, maar vooral ook een goede ruimtelijk ontwerper was, een echte ‘stedenbouwer’. Dit beeld wordt versterkt in de teksten door architectuurhistorica Lara Voermans.

 

Ook onze wijk - door Dudok het Tuindorp genoemd - komt in het boek terug als voorbeeld van hoe Dudok de tuinstad zag voor het nieuwe wonen in steden. De duurzaamheidswaarde van zijn visie, op wat wij nu ruimtelijke kwaliteit noemen, spat niet alleen van de foto's van onze wijk af, maar ook van de overige 300 pagina’s van dit prachtige boek.

 

De beelden, die met zorg zijn geselecteerd, geven een prachtig totaalbeeld van woonlandschappen met villa’s, arbeiderswoningen en flats in tuindorpen en naoorlogse woonwijken. Maar ook van begraafplaatsen en crematoria, stadhuizen, scholen en kantoorgebouwen. Allemaal te vinden in steden als Eindhoven, Velsen, Bussum, Bilthoven, Naarden, Schiedam, Hengelo, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Leiden en natuurlijk Hilversum, ja zelfs op de afsluitdijk!

 

Het boek is vanaf begin dit jaar te koop bij het Dudok Architectuur Centrum en bij nai010. Enkele foto's uit het boek zie je al bij dit artikel.

Tekstbronnen: Dudok Architectuur Centrum; Foto credits: Studio Iwan Baan