Dakpannenproject
Het Onderhoudsfonds concentreert zich op het gezamenlijk uitvoeren van het schilderwerk. Maar indien nodig kunnen ook andere projecten gestart worden. Zo werd in 2007 na twijfels over de levensduur van de dakpannen op initiatief van het fonds een uitgebreid onderzoek gedaan. Conclusie: de ongeveer 70 jaar oude dakpannen zijn aan het einde van hun technische levensduur en dienen vervangen te worden.
Daarop is in het voorjaar van 2007 het dakpannenproject gestart in de Sint Odulphusstraat. Inmiddels zijn van een flink aantal blokken de pannen vervangen door fonkelnieuwe pannen. Ongeveer de helft van de woningen heeft een nieuw dak, het project is dus nog niet klaar. Regelmatig starten bewoners van een woningblok een dakpannenproject.
Deze klus vroeg om een andere aanpak. Waar bij het schilderonderhoud per woning gewerkt kan worden en woningen van niet-leden van het Onderhoudsfonds overgeslagen kunnen worden, is dit bij het vervangen van de pannen niet mogelijk. De Monumentencommissie van de gemeente Eindhoven eist een aanpak per blok woningen om de uitstraling zo uniform mogelijk te houden. Bovendien voorzien de gespaarde bedragen in het Onderhoudsfonds niet in de kosten voor vervanging van dakpannen.
Daarom is gekozen voor een aanpak per blok. Helaas heeft de Vereniging Onderhoudsfonds niet de menskracht om dat te organiseren. Het is dus aan de bewoners zelf. Zo ontstaan kleine besluitvaardige groepen, die thuis in de huiskamer overleggen en tot overeenstemming komen en het zo voor hun eigen blok regelen. Daarbij kunnen ze ondersteuning krijgen van buurtbewoners, die eerder met het bijltje hakten.
Een werkgroep van het Onderhoudsfonds heeft eerder belangrijke gemeenschappelijke zaken uitgezocht en geregeld, zoals begroting van de kosten, selecteren en aanbesteding van een aannemersbedrijf, keuze van de pannen en de bouw- en monumentenvergunning. Na besluit tot vervanging maken de bewoners zelf de afspraken met het dakdekkersbedrijf, vragen een monumentenvergunning aan en zorgen zelf voor de oplevering en de betaling.
Praktische informatie
Pannen voor de woningdaken zijn beschikbaar. De kleinere pannen voor de schuurtjes en garages zijn niet meer beschikbaar.
Na een aanbestedingsprocedure en een goed vergelijk met een advies van twee externe kostendeskundigen is destijds gekozen om het werk te gunnen aan Meulendijks Dakwerken te Heeze. Inmiddels zijn diverse blokken na een nieuwe prijsvergelijking uitgekomen bij andere aannemers.
Net als voor het schilderwerk is er ook subsidie te krijgen na het vervangen van de dakpannen. De bijdrage van de Rijksdienst voor het Erfgoed is ongeveer 35 procent van de kosten.
Voor meer informatie: neem contact op met het Onderhoudsfonds via onderhoudsfonds@gmail.com.