Overslaan en naar de inhoud gaan

'DAF' klok komt terug - Opening vernieuwde Burghplein

Met de voltooiing van de herinrichting van het Burghplein in het Witte Dorp in Eindhoven wordt op 30 april een grootscheeps programma van kwaliteitsverbeteringen in deze wijk afgesloten. Het Burghplein is het hart van het Witte Dorp, een creatie van de architect W.H. Dudok in de jaren 1937-1939.

Een van de markante punten die nu in de wijk op het plein terugkeert is de 'DAF klok'.

 

In vroeger jaren stond in de wijk Van Doorne's Aanhangwagenfabriek en herkenningspunt was een grote ronde klok. Een replica van deze klok wordt nu op het Burghplein geplaatst. De klok is een schenking van DAF Trucks en van de familie Van Doorne. DAF heeft samen met AMEV een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming en ontwikkeling van het Witte Dorp.

 

Op Koninginnedag, donderdag 30 april, neemt de Eindhovense wethouder van ruimtelijke ordening, de heer N. van der Spek, het vernieuwde Burghplein officieel in gebruik. Er is eerst een bijeenkomst voor de sponsors en betrokkenen in het DAF-museum. Op deze bijeenkomst zal Ton van der Pluijm, lid van de herinrichtingscommissie Burghplein van de Stichting Het Witte Dorp spreken.  Daarna wordt om 12.00 uur op het Burghplein, door wethouder Van der Spek de klok en een plaquette bij de elektriciteitskast onthuld. Het Stratums muziekkorps 'Sint Cecilia' zal de bijeenkomst opluisteren.  Op het Burghplein worden dan ook een 'witte markt' gehouden en kinderspelen georganiseerd.

 

Door een van de belangrijke huiseigenaren van het Witte Dorp, Fortis Investments (AMEV) is de aanleg van water en elektra op het plein, nodig voor de organisatie van allerhande activiteiten, geschonken. Door DAF en de familie Van Doorne zijn daarnaast extra speelvoorzieingen geschonken en feestverlichting.

 

Het Witte Dorp, met als hart het Burghplein, is een gemeentelijk monument en staat op de nominatie om rijksmonument te worden. Met grote inzet van de bewoners en in goede samenwerking met huiseigenaren, gemeente en institutionele beleggers is in een tiental jaren is bereikt dat de wijk internationale erkenning heeft gekregen als uniek woongebied met een hoge architectonische waarde. Het Witte Dorp geldt als voorbeeldwijk voor stadsverbetering.

 

Door de Stichting Het Witte Dorp 'De Burgh' is de laatste jaren veel werk verzet om het Burghplein opnieuw in te richten en een status te geven die bij een monument past.  Daarbij is in overleg met de gemeente Eindhoven een ontwerp gekozen dat past in de geest van de architect Dudok.

Lees ook artikel in de NRC van april 1998: 'Het Witte Dorp betaalt verfraaid plein zelf.

 

's Avonds is er op het Burghplein een groot openingsfeest. Feesten op het Burgplein waren in de jaren vijftig en zestig een begrip voor Eindhovense jongeren. Op Koninginnedag trokken jongelui van heinde en ver naar het plein om er te dansen.

 

Aan de Burghstraat was vanaf 1929 de fabriek van de gebroeders Van Doorne. In de jaren vijftig zijn hier de eerste DAF vrachtauto's gemaakt. In 1987 werden er nog bus onderstellen gemaakt. In december 1988 werden de activiteiten van DAF aan het Burghplein overgeplaatst naar andere locaties. April 1989 werd met de sloop van de historische Daffabriek bij het Burghplein begonnen. Inmiddels staan op die plaats nieuwe woningen die qua architectuur aansluiten bij de architectuur van Dudok. De eerste jaren na de sloop bleef nog de 'DAF klok' staan totdat hij plaats moest maken voor de nieuwe huizen.

 

Lees hier verder wat er met de DAF-klok is gebeurd.