Skip to main content

Goed bezochte bewonersavond nieuwe Omgevingswet

Op dinsdag 9 april organiseerde de werkgroep Omgevingswet Witte Dorp een informatieavond in Pand P. Ze ging in gesprek met andere buurtbewoners over deze nieuwe wet en wat die voor ons in de toekomst zou kunnen betekenen. 

De avond was zeer geslaagd: prima opkomst, heldere presentaties en een goede discussie. Het ging vooral over eisen die bewoners stellen aan woongenot, de mogelijkheid woningen te verduurzamen, met behoud van het karakter en de monumentale uitstraling van het Witte Dorp.

Een eerste stap naar een bewoonbaar en duurzaam Rijksmonument!

 

De werkgroep Omgevingswet Witte Dorp is ontstaan uit leden van de Stichting Wido, het Onderhoudsfonds en de werkgroep DuWiDo (Duurzaam Witte Dorp). De werkgroep presenteerde zijn ideeën en plannen om deze te toetsen aan de meningen en ideeën van bewoners.

 

In ruim tachtig jaar heeft het Witte Dorp al veel ontwikkelingen doorgemaakt. Bewoners en gemeente hebben door de tijd heen de woningen en woonomgeving aangepast aan de eisen van de tijd. 

In 2001 heeft het Witte Dorp de status van Rijksmonument verkregen, waardoor nieuwe eisen werden gesteld, namelijk het behouden van het karakter en de monumentale uitstraling van onze wijk.

 

Dat het behoud van het monumentale karakter op gespannen voet staat met eisen die bewoners stellen aan modern wooncomfort en verduurzaming van hun woning, wordt door iedereen wel herkend! Realisatie van veel van deze eisen is echter niet toegestaan volgens de monumentenwet. 

 

Nieuwe Omgevingswet

Maar welke nieuwe kansen biedt ons als eigenaar/bewoner de nieuwe Omgevingswet? Dat is wat de werkgroep Omgevingswet Witte Dorp wil verkennen met bewoners, maar ook met experts op diverse gebieden van lokale en landelijke overheden.

 

Symposium

Een symposium op 23 mei aanstaande in het Innovation Powerhouse is de volgende stap, die de werkgroep wil zetten. Lees hier verder over de aankondiging van het Symposium en hoe je je kunt aanmelden.

 

Presentatie bewonersavond

Was je niet in de gelegenheid om op de informatieavond voor bewoners aanwezig te zijn, bekijk dan hier de presentatie.

Bekijk hier het filmpje over de nieuwe Omgevingswet.

 

Namens de werkgroep Omgevingswet Witte Dorp

monument@hetwittedorp.nl