Skip to main content

Koffie Keuten: 'Hier heb ik letterlijk van gedroomd'

Met de authentieke koffiebar Koffie Keuten heeft de voormalige frituur op de hoek Sint Jorislaan en Geldropseweg, een hele welkome herbestemming gekregen. Zeker gezien de vele enthousiaste duimen-omhoog van voorbijgangers tijdens de verbouwing. Door het lichte en warme interieur voel je je er meteen thuis. En dat is nou precies wat horecavrouw Yvonne Goossens (55) voor ogen had, toen haar jarenlang gekoesterde droom tot op de komma in vervulling ging.

“Deze zaak op deze plek… dat is waar ik al tien jaar geleden letterlijk van droomde: een eigen koffiebar, authentiek, met veel licht, in een woonwijk, liefst Stratum, op een hoek. En oh ja… het zou mooi zijn als het wit was”, ontvouwt Yvonne haar specifieke droom. “Hoe bizar dat dat zo perfect uit kon komen!”

 

Handen uit de mouwen

Horeca is de rode draad in haar werkende leven: van een café, een eigen stek in de Vershal op Strijp-S, als Goesting Feestaannemer - waarmee ze mensen ontzorgt en gast op eigen feest laat zijn - tot horeca/barista-freelancer op verschillende horecalocaties. Toen de horeca in de coronatijd op haar gat lag, stak de altijd actieve Yvonne haar handen uit de mouwen in een magazijn. “Jammer dat ik er geen rijbewijs voor had, maar anders had ik ook graag de vorkheftruck bestuurd”, lacht ze. 

 

Ontmoetingsplek

“Omdat ik al zo lang in het vak zit en op zoveel plaatsen gewerkt heb, heb ik duidelijk voor ogen hoe ik het nu ga doen”, vertelt Yvonne die sinds begin december haar vergunning binnen heeft voor daghoreca. “Ik wil ten eerste dat iedereen zich hier thuis voelt. Het kan een mooie ontmoetingsplek zijn voor buurtgenoten. Voor kinderen is er een speelhoek. Plaatselijke ondernemers polsten al mogelijkheden om hier met personeel en/of klanten te komen”, zegt ze. Op aanvraag kan ze ook ruimte bieden aan besloten bijeenkomsten.

 

Koffie Keuten, de naam

De opgewekte en bescheiden Yvonne zal het zelf nooit zeggen, maar ze hoorde van haar Vershal-klanten dat ze ‘de beste koffie van Eindhoven’ maakt. Ze heeft een Mirage Veloce van Kees van der Westen, dat is in ieder geval een dijk van een koffiemachine. Maar dat wordt pas compleet met de liefde voor koffiezetten en het gebruik van haar verschillende koffiemelanges vernoemd naar haar oudtantes en hun respectievelijke karakter:

 • Lungo Lena, naar de zachte en milde oudtante Helena Keuten
 • Espresso Nel, naar oudtante Petronella Keuten, met een pittig karakter,
 • Filter Francis, naar het vriendelijke en zachte karakter van oma Francisca Keuten.

Keuten is van oudsher een Deurnese middenstandsfamilie. “Mijn oma, Francisca Keuten, is de moeder van mijn vader. Zij had drie zussen, waarvan er twee vrijgezel zijn gebleven. Deze twee, Nel en Lena runden samen met broer Jan, slagerij Keuten”, vertelt Yvonne. Dat was een begrip in Deurne en omstreken. In de jaren 70 heeft haar vader samen met haar moeder de slagerij overgenomen en voortgezet onder dezelfde naam. Intussen bestaat de slagerij niet meer en is de naam Keuten langzaamaan aan het verdwijnen. “Uit eerbetoon, nostalgie en trots wordt met Koffie Keuten de familienaam levend gehouden”, legt Yvonne uit.

 

Verbouwings-stop

Het was nog best spannend of het allemaal door zou gaan. De verbouwing was namelijk een paar maanden stilgelegd door de afdeling Erfgoed van de gemeente Eindhoven. Die kwamen een kijkje nemen of ‘alles klopte’. Waarschijnlijk omdat er wat brokken terrazzo in de container lagen. Ze gaven aan dat op de bovenverdieping het plafond verstevigd moest worden met een stalen balk. Beneden zat er een oude olietank in de grond die verwijderd moest worden. Dat was een hele klus omdat het huis als het ware om die olietank heen was gebouwd. Toen die klussen allemaal geklaard waren, moest eigenaar Khalid Mrabet van Citylight Housing, nog enkele maanden werkloos toezien en kon pas eind juni de verbouwing verder.

 

Bovendien was in eerste instantie het plan dat Citylight Housing kantoor zou houden op de begane grond en dat aan de voorkant een koffiezaakje kwam. Bij nader inzien bleek er zo voor het kantoor te weinig ruimte. Pas in het najaar besloot Khalid om zijn huidige kantoor niet te verhuizen en werd duidelijk dat Yvonne er toch haar Koffie Keuten kon gaan vormgeven.

“Dat voelde in de aanloop ernaartoe als gasgeven met de voet op de rem”, aldus de onderneemster, die nog niet helemaal los durfde te gaan op concrete plannen voor de inrichting. Maar half november kreeg ze dan eindelijk de sleutel en is ze direct vol enthousiasme aan de slag gegaan.

 

Eindspurt

Het is laveren tussen nog lopende horeca-opdrachten en de agenda van drukbezette vaklui. “Dus het is nog wel een spannende eindspurt, maar nu hoop ik toch écht dat ik half januari hier mijn deuren kan openen. Daar heb ik in ieder geval ontzettend veel zin in!”, besluit Yvonne enthousiast.

 

Koffie Keuten

Openingstijden, vanaf 25 januari 2023:

 • woensdag t/m vrijdag: 08.30-17.00
 • zaterdag en zondag:   09.00-17.00

Op de kaart:

 • De lekkerste koffies
 • Diverse smaken losse thee
 • Gezonde sapjes
 • Frisdrank
 • Superlekker gebak
 • Verse soep
 • Ontbijt- en lunchkaart