Meerderheid heeft een nieuw dak
In 2007 is het dakpannen project in het Witte Dorp gestart. Op initiatief van het onderhoudsfonds is vooraf uitgebreid onderzoek verricht naar de staat van de dakpannen. Conclusie: de meer dan 70 jaar oude pannen hebben het einde van hun technische levensduur bereikt. Er werd daarna gekozen voor een aanpak per blok, wat ook de monumentencommissie van de gemeente Eindhoven als voorwaarde stelt. Kleine groepen bewoners kwamen de afgelopen jaren zo met elkaar in overleg en tot overeenstemming hun woningen onder handen te nemen.
Eind 2017 werd de laatste hand gelegd aan de dakrenovatie van de woningen in de 2e Wilakkers-straat en 4 woningen in de Petrus Donderstraat. Hiermee is meer dan de helft van alle woningen in het Witte Dorp van nieuwe pannendaken voorzien.
Wanneer in de komende 10 jaar de eigenaren/bewoners van de resterende woningen de keuze voor nieuwe pannendaken maken, zou in 2027 het gehele Witte Dorp voorzien kunnen zijn van nieuwe pannendaken. Hiermee zou onze wijk een behoorlijke facelift zijn ondergaan, waarmee een belangrijke bijdrage wordt gegeven aan het behoud van het monumentale dorp.
Belangrijk om te weten is, dat de voorgenomen afschaffing van de aftrek van uitgaven voor monumentenpanden met een jaar is uitgesteld tot 2019. Het ministerie van Financiën zal in 2018 aan de slag gaan met de nadere uitwerking van een vervangende subsidieregeling voor het onderhoud van rijksmonumenten gericht op invoering per 2019. Het is aan het nieuwe kabinet om hier definitieve besluiten over te nemen.
Heeft u ook plannen om met uw buren de pannendaken van een blok woningen te renoveren? Wie aan de slag wil, kan hier informatie vinden of contact opnemen met het onderhoudsfonds. Het onderhoudsfonds kan u dan ook in contact brengen met bewoners, die recent de pannendaken hebben laten vervangen, zodat ervaringen kunnen worden gedeeld.