Overslaan en naar de inhoud gaan
Greke en Paul

Men neme een Vin du Dok: Greke en Paul

Het architecten-stel - Greke (39) en Paul (38) - leerde elkaar hier kennen aan de TU-Bouwkunde. Zij kwam uit de Achterhoek, zijn levensweg liep van Eindhoven, via Nuenen, weer naar Eindhoven. Al zo’n zeven jaar wonen ze aan de Burghstraat, waar intussen Vera (4) en Simon (3) het gezin completeren. De liefde voor eten loopt als een rode draad door het hele gezin.

 

Een hoge uitzondering daargelaten, starten en eindigen ze dagelijks samen rond de eettafel. De kleintjes tafelen lekker mee, helpen graag in de keuken - kloppen een dressinkje, pellen eitjes – dekken de tafel en doen ook graag mee de boodschappen. “Wij worden heel blij van de Italiaanse keuken. Italië is dan ook ons favoriete vakantieland vanwege het eten en de architectuur. De paar woorden Italiaans die we spreken gaan vooral over alles wat met eten te maken heeft”, vertelt Greke lachend. Aan het Walking Dinner hebben ze, als het even kon, altijd meegedaan; inmiddels al zo’n vijf keer. “Het is een geweldige manier om mensen te leren kennen en voor ze te koken, want dat vinden wij heerlijk”, legt Paul uit. “Het is ook nog eens heel erg leuk om te zien hoe iedereen helemaal zijn eigen huis maakt, van in beginsel dezelfde gebouwde rijtjeswoningen”, vult Greke aan.

 

Huizenjacht

Vanuit hun huurhuis en met de crisis in de startblokken, zaten ze in 2010 in de perfecte positie om op huizenjacht te gaan. Ze doorkruisten Eindhoven, bleven daarbij altijd binnen de rondweg, omdat dat wel de ultieme wens was en kwamen in Stratum uit. Ze bekeken huizen aan de Petrus Dondersstraat, de Sint Jansweg en ze deden zelfs een gooi naar de kerk op het Servaesplein. Met hun professie als stevige back up, durfden zo zo’n avontuur wel aan. Maar helaas ging die vlieger niet op. “Misschien maar goed ook, want er zitten heel wat haken en ogen aan het bewoonbaar maken van een kerk. Evengoed is het jammer te zien hoe dat gebouw nu grotendeels onderkomen raakt”, aldus Paul. “Maar met dit huis hier aan de Burghstraat zijn we in ieder geval echt super blij”, zegt Greke. “in het begin heb je het nog niet zo door, maar als je kinderen krijgt, ga je hier nooit meer weg. Je hebt hier de school, het kinderdagverblijf, en al die vriendjes en vriendinnetjes die je hier tegenkomt. Dan hoor ik ineens: ‘hé, dat is de papa van Vera’, terwijl ik die kinderen niet eens ken”, vertelt Paul. “Onze dochter heeft hier op dit moment misschien wel een groter netwerk dan wij”, lacht Greke.

 

Tacx-trainer

Buiten hun werk: Paul als architect van het coöperatieve architectenbureau De Loods in Aarle-Rixtel, die zich vooral bezighouden met transformatie, verduurzaming, zorg en collectief particulier opdrachtgeverschap en Greke die bij WY Architecten in Eindhoven vooral bezig is met particuliere en projectmatige woningbouw en verbouwingen bij scholen, is er met twee jonge kinderen weinig tijd voor hobby’s. “We proberen te mountainbiken, maar nu met onze kinderen, hebben we noodgedwongen een Tacx-trainer aangeschaft, waarmee je binnen op je eigen fiets je conditie op peil kunt houden. En natuurlijk is daar de hobby van het koken en lekker tafelen. Daar kunnen we gelukkig met z’n allen van genieten.”

 

Doorgeven pollepel

Sinds kort hebben we nieuwe buren op nummer 43, een Portugees-Spaans stel, die hun huis compleet hebben verbouwd. Het resultaat is erg mooi geworden met een grote open keuken en we hebben wel de nodige verwachtingen van hun kookkunsten.

 

Gesmoorde kalfswang

Italiaans recept voor 10 personen, de laatste keer gemaakt voor walking diner

Ingrediënten:

  • 2 kilo kalfswang
  • 2 glazen rode wijn (1 voor de marinade,1 voor de saus)
  • 1 bol knoflook, gehalveerd
  • 1 wortel, grof gehakt
  • 2 stengels bleekselderij, grof gehakt
  • 1 ui, grof gesnipperd
  • 3 takjes rozemarijn
  • 3 jeneverbessen
  • 2 laurierbladeren
  • 2 sinaasappels, schil
  • 1 liter runderbouillon
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 75 gram bloem
  • olijfolie extra vergine
  • 30 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 30 groene olijven, ontpit en gehalveerd
  • handvol bladpeterselieblaadjes, gehakt

 

Snijd overtollig vet en pezen van de kalfswangen af. Leg het vlees in een plastic vershouddoos en voeg 1 glas wijn, de knoflook, wortel, ui, bleekselderij, rozemarijn, jeneverbessen en de laurierbladeren toe. Zorg dat het vlees goed met het mengsel is bedekt, sluit de doos en laat 24 uur in de koelkast marineren. Neem de doos de volgende dag uit de koelkast, haal het vlees eruit en zet het vlees afgedekt terug in de koelkast. Breng de marinade en de groenten over in een grote pan met dikke bodem op hoog vuur. Breng de inhoud van de pan flink aan de kook en voeg de sinaasappelschillen toe.

 

Doe nu de runderbouillon plus de tomatenblokjes erbij, breng aan de kook, zet het vuur laag en laat alles 1 uur pruttelen. Zet het vuur uit, laat de inhoud afkoelen en schenk door een grote zeef. Zet de bouillon opzij. Bebloem het vlees rijkelijk en schud het teveel aan bloem er weer af. Verhit een paar scheuten olijfolie in een braadpan met dikke bodem op hoog vuur en leg het bebloemde vlees er voorzichtig in. Braad het rondom bruin. Haal het vlees er even uit en voeg het andere glas rode wijn toe. Het gaat borrelen. Schraap nu met een houten lepel alle stukjes van de bodem van de pan om een sausje te maken dat het uiteindelijke gerecht kan binden.

 

Leg het vlees terug in de braadpan en schenk de bouillon erbij. Leg het deksel op de pan en zet 2,5 uur in een voorverwarmde oven (160 graden) of tot het vlees zacht is. In plaats van de oven gebruiken wij een slowcooker waarin je het vlees op de laagste stand urenlang langzaam laat stoven. Leg intussen de kerstomaatjes op een bakplaat, bestrooi ze met zout, besprenkel ze met olijfolie en rooster ze de laatste 30 minuten in de oven. Snijd het vlees in plakken en verdeel het over de borden. Leg de gebladderde tomaatjes, de olijven en de peterselie erop. Serveer met zachte polenta of puree.

 

Eet smakelijk!

 

Bron: De Witte

Datum: 01-07-2017

Redactie en fotografie: Paula van Overveld