Overslaan en naar de inhoud gaan
Jerphaas en Yolanda

Men neme een Vin du Dok: Jerphaas en Yolanda

In deze kookrubriek gunnen buurtbewoners ons letterlijk en figuurlijk een kijkje in hun keuken. Dit keer belandt De Witte in de Sint Odulphusstraat, bij salesmanager Jerphaas en communicatiedocente Yolanda. Ze wonen er sinds 2009 met hun kinderen Florian (7), Julie (5) en, de jongste telg, poes Gijsje van 4 maanden oud.

 

"We waren destijds iets te vroeg voor de afspraak met de makelaar en gingen even op het Burghplein zitten. De zon brak door, de school ging uit en het plein stroomde vol met kinderen... toen waren we verkocht!” Yolanda en Jerphaas kwamen uit een klein huisje in de Amsterdamse Pijp dat te klein werd met kinderen. “In en rond Amsterdam hebben we wel 80 huizen bekeken, voordat we koers naar Eindhoven zetten.” Yolanda stamt uit Waalre en woonde lange tijd in Eindhoven. Jerphaas’ bed stond in Veghel, Limburg, Irak en daarna in Amsterdam, waar de twee elkaar tegen het lijf liepen.

 

Na de vergeefse huizenjacht bleek Eindhoven een prima gezinsstek en een hele praktische uitvalsbasis voor familie- en vriendencontact. “Het is hier veel persoonlijker en je hebt meer contacten dan in Amsterdam”, zegt Jerphaas. Met hun Bourgondische inslag zijn ze beiden liefhebbers van koken en lekker eten. Ze koken vaak samen met vrienden en zijn minstens één keer per jaar te vinden in Midden-Frankrijk waar Jerphaas’ ouders een huis hebben. “Lekker buiten koken, eten en genieten van wijn.” Echt met z’n tweeën koken blijkt lastig, daarom wisselen ze het af. “Ik wil namelijk graag de leiding in de keuken”, ‘biecht’ Jerphaas op. Hij had zelfs ooit de ambitie om kok te worden en zat daarom 1,5 jaar op de hogere hotelschool in Maastricht. Het bleek geen juiste studiekeuze.

 

Struinen

“Ik ben van het improviseren’, aldus Jerphaas. “Kijken wat er op de markt te koop is, lekker struinen bij de Hanos, Sligro of de toko. Exotische winkels mistte ik hier in het begin wel. Nu heb ik gelukkig een Surinaamse winkel ontdekt op de Kruisstraat met de heerlijkste roti.” De boekenkast vol kookboeken zijn vooral besteed aan Yolanda, die er graag in grasduint en kookt volgens recept. Jerphaas: “Ik doe dat niet, daarom smaakt mijn lasagne elke keer anders. Maar voor De Witte prober ik er een ‘echt’ recept van te maken.”

 

Jerphaas en Yolanda geven de pollepel aan overbuurvrouw Juliette de Wette. Volgens hen een echte keukenprinses. “We eten regelmatig over en weer bij elkaar. Ze maakt veel originele dingen.”

 

Lasagna met bacon en pompoen

 • verse Lasagna (uit het pak kan ook)
 • 2 sjalotjes
 • 1x tomatenstukjes uit blik
 • halve liter melk
 • twee eetlepels bloem
 • olijfolie
 • 500 gram gehakt halfomhalf
 • 2-3 teentjes knoflook
 • verse peper
 • kaneel
 • 200 gram ontbijtspek
 • kleine pompoen
 • zakje geraspte pittige kaas
 • rode paprika
 • 1 courgette

Bereidingswijze:

Bak het ontbijtspek krokant en giet het vet af, leg ’t op een keukenrol. Fruit de sjalotjes in wat olijfolie. Voeg het gehakt toe en laat het samen garen, ondertussen ‘rul’ roeren. Snij de courgette overlangs doormidden en haal met een lepel de zaden eruit. Snij de paprika in stukjes en voeg deze ook toe, samen met de fijngesneden/gehakte knoflook en een snufje kaneel. Snij de pompoen in platte stukken die allemaal ongeveer even dik zijn, en leg ze op bakpapier in de voorverwarmde oven (180 C). Besprenkel ze met olijfolie en wat grof zout. Draai ze na ongeveer 6 minuten om en check of ze zacht zijn. Haal ze uit de oven!

 

Laat in een (steel)pan een flinke scheut olijfolie heet worden en voeg de bloem toe. Roer dit totdat de bloem gegaard is. Voeg de melk toe en laat dit zachtjes al roerend indikken tot je een lobbige (bechamel) saus hebt. Voeg zout en verse peper en geraspte kaas naar smaak toe. Vet een ovenschaal in. Schenk wat van je bechamelsaus op de bodem van de schaal en verspreid dit met een lepel. Leg hier de lasagne-bladen op dan een laag met pompoen daarop op een laag spek dan de tomatengehaktsaus dan weer bechamel.

 

Herhaal tot de schaal vol is en strooi bovenop de (rest van de) geraspte kaas. Als je het lekker vindt, leg je een aantal blaadjes verse basilicum tussen een van de lagen. 30-35 minuten in de oven, dan serveren met rucola en een eenvoudige dressing. Serveren met een stevige rode wijn. Eet smakelijk!

 

Bron: De Witte

Datum: 01-11-2012

Redactie en fotografie: Paula van Overveld