Overslaan en naar de inhoud gaan
Mark en Resie

Men neme een Vin du Dok: Mark en Resie

Van een Vin du Dok - de buurtwijn van oudsher - heeft wijnkenner en hobbykok Mark (46) nooit een drupel gedronken. Hoewel hij al 18 jaar in het Witte Dorp woont, moet hij ook concluderen dat hij pas veel later echt is gaan ‘inburgeren’. Eigenlijk sinds dat zijn vrouw Resie (40) met hond Jip (17!) in 2005 bij hem aan de 2e Wilakkersstraat kwam wonen. Het nam helemaal een vlucht na de geboorte van hun dochter Lara (3,5) en het organiseren van het Midzomernachtfeest vorig jaar.

 

Marks vorige woning aan de Geldropseweg maakte plaats voor de uitbreidingsplannen van DAF. De gunstige uitkoopdeal stelde hem 18 jaar geleden al in de gelegenheid om dit ruime en uitgebouwde huis aan de 2e Wilakkersstraat te kopen. “Ik was toen nog vrijgezel en mijn vrienden zaten door heel Nederland. Dus die eerste Jaren was ik nauwelijks thuis.

 

Ik weet nog dat ik toen eens op straat geïnterviewd werd door een buurtjournalist over het Midzomernachtfeest. Ik had wel een tent op het plein zien staan, maar had geen flauw idee wat er te doen was. Ik was daar helemaal niet mee bezig, zat in een hele andere levensfase dan al die mensen met kinderen om me heen.”

Nu, zoveel jaren later is Mark grappig genoeg een van de kartrekkers van datzelfde Midzomernachtfeest. “Tja, ik heb jaren gebruik kunnen maken van deze wijk en ik vond het tijd om eens iets terug te doen.”

 

Uit de hand gelopen

In het Witte Dorp voelen de ‘Haansjes’ zich prima thuis. “Zeker met Lara is het ideaal. Het is hier een sociale en gezellige buurt waar we nog jaren toe kunnen”, vertelt Resie, die in het dagelijks leven senior marketeer bij Interpolis is. Ze vertellen lachend dat hun wijnhobby wel een beetje uit de hand gelopen is. Mark bracht Resie niet zonder succes de liefde voor wijn bij, want inmiddels volgen ze na hun wijnbrevet samen een specialistische wijnopleiding. Hun vakantiebestemming is altijd gekoppeld aan een mooi wijngebied.

 

En ja, als ze eters krijgen, vragen ze zich eerst af wat ze zullen gaan drinken om vervolgens te bedenken wat ze er bij zullen eten. Mark gaat twee keer per jaar met mensen van zijn organisatieadviesbureau OOR naar Reims voor de champagne. Hij laat er voor zijn relaties zelfs een magnum met eigen etiket bottelen.

 

Alpe d’HuZes

Aan de Alpe d’HuZes-poster op het raam, zit een ontroerend verhaal vast. “Afgelopen zomer is mijn broer Eloy overleden aan nierkanker. In zijn vrije tijd was hij een fervent wielrenner. Ik heb hem beloofd om voor hem de Alpe d’Huez* te beklimmen. Hij wilde dat ik dat dan op zijn fiets zou doen en sámen met hem. Dus samen met de urn met zijn as.” Mark vormde het team ‘met Eloy de berg op’, waarvan ook Eloy’s compagnon in de huisartsenpraktijk en fietsvrienden deel uitmaken. “Dat wordt wel heel bijzonder. Het zal dan vechten worden tegen de emoties en de zwaartekracht.” Maar nu is Bourgondiër Mark vooral aan het vechten tegen de kilo’s, waarvan hij er inmiddels al ‘een aantal kwijt is’.

 

Het recept

“Voor de winter is een zware, rode wijn toepasselijk. Een mooie rode Gigondas uit de Côte du Rhône. Daar hoort een mooi, groot stuk vlees bij”, aldus Mark. Vandaar de keuze voor dit recept. Maar eerst geeft hij de pollepel door aan Jerphaas de Hoogh, omdat ‘ik heel benieuwd ben naar zijn kookkunsten en dan natuurlijk ook naar de wijn die hij erbij gaat schenken’.

 

Lamsbout met Toscaanse aardappels

Benodigdheden:

  • lamsbout van 1 kg van een goede slager (bijvoorbeeld van Keurslager Verberne op de Heezerweg)
  • grote braadslee
  • 50 gram roomboter
  • olijfolie
  • verse rozemarijn
  • verse knoflook
  • kernthermometer (te koop bij Keurslager Verberne)
  • vastkokende aardappels

 

Bereiding:

Maak inkepingen van circa 2 cm in het vlees en stop er naar smaak ontvelde knoflooktenen in. Maak eens zoveel inkepingen waarin je takjes rozemarijn stopt Braad het vlees rondom bruin in een pan waarin je de roomboter wit laat opschuimen, waarna je een flinke scheut olijfolie toevoegt. Neem de bout uit de pan en doe het vlees in een ingevette braadslee in de oven die voorverwarmd is op 100 graden. Om het vlees mooi rosé te krijgen, moet de kerntemperatuur 55 graden zijn. Heb je geen kernthermometer tot je beschikking, koop of leen er een of vraag aan je slager hoe lang het vlees in de oven moet staan. Via deze slow food-methode zal dat rond de 1,5 tot 2 uur zijn. Hoe langzamer het vlees gaart, hoe sappiger het blijft.

 

Schil intussen vastkokende aardappels. Snijd ze in vieren. Gaar ze in een pan met een goede bodem olijfolie samen met verse takjes rozemarijn in drie kwartier tot een uur. Is het vlees klaar en de rest van het eten nog niet, wikkel de bout dan in aluminiumfolie en laat hem even rusten. Het mooiste is om de bout in zijn geheel te serveren en aan tafel te verdelen. Serveer er een groente naar keuze bij.

 

* Het geld dat Alpe d’HuZes'ers ophalen komt ten goede aan het KWF Kankerfonds. Ook bij Marks teams is sponsorgeld altijd welkom. Weten hoe? Ga naar: www.opgevenisgeenoptie.nl en type dan in: actiepagina’s en bij ‘zoeken’: Mark Haans. Ook is daar het uitgebreide verhaal over Marks broer te vinden.

 

Bron: De Witte

Datum: 01-02-2012

Redactie en fotografie: Paula van Overveld