Overslaan en naar de inhoud gaan
René en Paula

Men neme een Vin du Dok: René en Paula

Aan de kleine honderd kookboeken, het flinke fornuis en de tientallen kruidenpotjes kun je opmaken dat René een echte hobbykok is. Ook professioneel is hij met voeding bezig; waakt over de voedselveiligheid in zijn rol als rechercheur bij de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit. Samen met zijn vrouw, Paula en hun dochter Eva, wonen ze inmiddels 12 jaar in het Witte Dorp. De mogelijkheid tot het inrichten van een robuuste woonkeuken gaf destijds de doorslag voor de aankoop. Met zijn tweede grote hobby - wielrennen - houdt hij de ‘schade’ van culinaire genoegens een beetje in toom.

 

"Ja, die woonkeuken is de meest favoriete plek in huis. We zitten hier zelf het meest en ook met vrienden. Genietend van een goed glas wijn en dan steeds een hapje op tafel, en dan nog een en nog een.” Een officieel gedekte tafel en formeel opzitten, is niet zijn ding. “Nee, liefst zet ik een stapeltje kleine bordjes op tafel met wat bestek erbij en dan een hele maaltijd laten ontstaan. Dat vind ik het leukste. Koken is voor mij ontspanning.”

 

Zijn moeder was haar tijd vroeger al ver vooruit. “Toen ik klein was wisselde ze met onze Surinaamse buren gerechten en recepten uit. Zij was altijd van alles aan het uitproberen en wij kregen de diversiteit van de internationale keuken met de paplepel ingegoten. Ik denk wel dat zij op die manier mijn inspiratiebron was.” Hoewel hij de hele wereld rond kookt, ligt zijn hart het meest bij de pure Italiaanse en Franse keuken. “In de bereiding de perfectie zien te bereiken met zo mooi en puur mogelijke ingrediënten van het seizoen, dat vind ik de sport. Maar even graag probeert hij nieuwe gerechten en smaken uit. Daarvoor ga ik naar een echte slager, naar de markt, de toko, de Turk, een Spaanse specialiteitenzaak of de groothandel.” Kookboeken zijn zijn favoriete leesvoer. Recepten volgt hij niet op de voet, maar geeft er graag zijn eigen draai aan. Naast zijn fornuis is de bbq zijn favoriete  ereedschap; zomer en winter. “Tja, dat vind ik toch de ultieme manier om vlees te bereiden.”

 

Aantrekkelijk

Hoewel de smaak natuurlijk goed moet zijn, stelt hij: “Eten moet er aantrekkelijk uitzien, dat maakt het plaatje compleet. Daar kan ik echt van genieten. Daarom maak ik het bijna altijd af met wat ‘groen’. Er ligt dan ook steevast een gewassen bosje platte peterselie in de koelkast.” Voor nu geen Italiaans of Frans gerecht, René koos voor een echt seizoensrecept naar eigen idee: pompoensoep met exotische touch. Voor pompoenen heeft hij ook zijn eigen adresje: in Walik langs de doorgaande weg tussen Riethoven en Bergeijk. Ook Maarten Bakermans houdt van koken én fietsen, dus geeft René de pollepel graag aan hem door.

 

Pompoensoep met een exotische touch

Benodigdheden voor ruim 3L soep:

  • 2 oranje pompoenen in grove
  • stukken (pitten verwijderen, schil kan blijven zitten)
  • 2 blikjes kokosmelk
  • 2 kleine aardappels
  • 2 winterwortels
  • 3 grote uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 theelepel laos (toko)
  • 1 theelepel ketoembar (toko)
  • ½ theelepel kurkuma (geelwortel) (toko)
  • 3 sereh stengels (took)
  • 1½ - 2 liter kippen bouillon van blokje of vers

Ter garnering:

  • 1 hard gekookt ei per person
  • gebakken uitjes
  • seroendeng
  • lente uitje

 

Ui, knoflook, laos, ketoembar en kurkuma in een keukenmachine of een vijzel (beste voor de smaak) tot een brij maken en zachtjes bakken in zonnebloemolie. Ondertussen de wortels en aardappelen in blokjes snijden. Als de kruidenbrij een klein beetje begint te kleuren de wortel en aardappel stukken er circa 5 minuten in  meebakken.

 

De sereh stengels in tweeën snijden en pletten, dit bij de gebakken groenten doen en kort meebakken. De pompoenstukken en de kokosmelk erbij doen en zoveel bouillon dat alles net onderstaat. Alles laten stoven totdat de pompoen goed zacht is. De sereh stengels uit de soep vissen en apart leggen. De soep met een  staafmixer tot een gladde substantie mixen. De sereh stengels terug in de soep doen en nog circa 20 minuten tegen de kook aan houden. Op smaak brengen met zout en peper.

 

Serveren in een diep bord: Een in vieren gesneden hard gekookt ei in de soep leggen, een ½ eetlepel gesnipperde lente ui, wat seroendeng en wat gedroogde gebakken uitjes erover strooien.

 

Bron: De Witte

Datum: 01-10-2015

Redactie en fotografie: Paula van Overveld