Overslaan en naar de inhoud gaan

Overlast van geparkeerde deelscooters

Deelscooters zijn steeds vaker te zien in het straatbeeld. In steeds meer steden maken vooral jongeren er gebruik van. Zo ook in Eindhoven, waar GO Sharing en felyx belangrijke aanbieders zijn. De gemeente Eindhoven heeft deze twee bedrijven vergunning verleend voor in totaal 400 deelscooters. Zij bieden duurzaam deelvervoer aan met elektrische scooters voor iedereen. Zij willen een transitie maken van traditioneel vervoer naar duurzaam en compact deelvervoer in de grote steden. Op zich een goed zaak voor een groene en milieuvriendelijke leefomgeving. 

 

Maar er zit ook een keerzijde aan deze ontwikkeling. Deelscooters worden vaak op onmogelijke plaatsen geparkeerd. Voetgangers worden er op de trottoirs door gehinderd en kinderen zien zo'n scooter als speelgoed en gaan er stoer op zitten spelen of zelf mee aan de haal. Ook in onze wijk komen we deze scooters regelmatig tegen. Vaak netjes geparkeerd, maar soms ook op onmogelijke plaatsen.

 

De deelscooters mogen net als overige scooters in de openbare ruimte geparkeerd worden maar niet hinderlijk. De doorgang voor voetgangers maar zeker voor kinderwagens en mindervaliden moet vrij blijven. Staat een deelscooter hinderlijk geparkeerd, dan kun je dat melden bij de gemeente via het nummer 14 040. Dit nummer is alleen op werkdagen overdag bereikbaar. De gemeente neemt dan contact op met het bedrijf, waarvan de scooter is. Go Sharing en felyx reageren doorgaans snel en verplaatsen de scooter zo spoedig mogelijk. 

 

Andere mogelijkheden om parkeeroverlast te melden zijn de BuitenBeter app of de Woonoverlast app van de gemeente Eindhoven. Je kunt met deze apps ook een foto van de situatie én het nummerbord van de scooter maken, zodat alles duidelijk is.

 

Je kunt ook rechtstreeks een melding doen via de website van Go Sharing of felyx. De reactie op jouw melding gaat dan meestal sneller, maar de gemeente heeft zo minder/geen zicht op hoe vaak het foutparkeren van deelscooters in Eindhoven voorkomt.