Overslaan en naar de inhoud gaan

Schilderbeurt Onderhoudsfonds nu echt begonnen

Het natte weer zit flink tegen, maar de schilderbeurt 2024 van het Onderhoudsfonds Het Witte Dorp is nu toch echt begonnen op de Petrus Dondersstraat. Het eerste blokje van drie woningen nadert zijn voltooiing, als de weergoden een beetje meewerken.

 

Het Onderhoudsfonds stond donderdag 18 april met de medewerkers van Coolen een moment stil bij de start van de grote beurt. Er was taart voor de drie coördinatoren, de zes schilders, een steigerbouwer en drie bestuursleden van het Onderhoudsfonds.

Als het weer niet blijft tegenzitten, willen de mensen van Coolen de woningen in het Witte Dorp nog dit jaar schilderen. De steigers, hoogwerker en de keet zijn dus nog wel een hele tijd te vinden in de straten van het Witte Dorp.

 

De schilders nemen behalve de gevels ook het hout- en staalwerk, de dakgoten en dakoverstekken, de tuinmuren en de schuurtjes onder handen. De 87 leden krijgen sowieso de schilder op bezoek, maar daarnaast hebben ook ruim 80 niet-leden interesse getoond in een offerte van Coolen.

Als zij ook meedoen, dan breekt de derde ronde van het Onderhoudsfonds een record: nooit eerder werden 167 van de in totaal 264 huizen geschilderd. In 2012 waren er 163 deelnemers. En bovendien bleek in dat jaar: zien schilderen, doet schilderen voor niet-deelnemers aan de schilderbeurt, zodat een groot deel van alle woningen een nieuwe lik witte verf krijgt.

 

Het fonds is opgezet in de jaren 80 toen een nieuwe generatie bewoners zich hard maakte voor behoud van de woningen die architect Dudok ontwierp. Regelmatig schilderen was een van de klussen die daaruit voortkwam.  Ook zijn de meeste oude stalen kozijnen vervangen en de schoorstenen gerenoveerd. Ook het initiatief om de dakpannen uit 1938 te vervangen kwam uit het Onderhoudsfonds voort. De werkgroep Monument 3.0 die onder andere bezig is met het zonnepanelenproject is mede door bestuursleden van het Onderhoudsfonds opgezet.

 

Coolen gaat nu met twee ploegen rond door de buurt via de route Petrus Dondersstraat, Geldropseweg, Sint-Odastraat, Burghstraat, Jorislaan, Sint-Odulphusstraat, Burghplein, 1e en 2e Wilakkersstraat. Voorafgaand aan het schilderen worden de woningen opgenomen door medewerkers van het onderhoudsbedrijf. Wie later in de planning zit, wordt ook later opgenomen en krijgt dus later de offerte. Daarbij komen behalve het schilderen ook andere wensen aan de orde, zoals het vervangen van kozijnen of glas, het repareren van daken en dergelijke.