Overslaan en naar de inhoud gaan

Leefbaarheid / Veiligheid

De leefbaarheid van de wijk kan op verschillende manier beleefd worden. Waar de éen aan de gezelligheid in de wijk denkt, denkt de ander aan factoren als luchtkwaliteit en omgevingslawaai, en een ander weer aan de mate van vandalisme of veiligheid.

Zelf kun je ook het een en ander doen om de leefbaarheid en veiligheid in de wijk te vergroten. Op deze pagina vindt je een aantal handige links over de volgende onderwerpen:

  • Buurtpreventie
  • Openbare ruimte - achterstallig onderhoud of vandalisme
  • Woonoverlast
  • Alles over afval
  • Luchtkwaliteit

 

BUURTPREVENTIE 

buurtpreventie whatsapp

Met enkele buurtbewoners is het initiatief genomen voor Buurtpreventie in Witte Dorp. Doel is de veiligheid te vergroten door preventie. 

 

Er zijn twee initiatieven:

Als er een calamiteit plaatsvindt, vandalisme, criminaliteit of verdachte personen worden gezien, kun je dit snel delen in de WhatsApp groep.
Lees hier verder hoe dit werkt en hoe je je kunt aanmelden.

 

Sinds 2016 is er ook in onze wijk gestart met Buurtpreventie. Het buurtpreventieteam, herkenbaar aan de gekleurde hesjes, loopt minimaal één keer per dag door de wijk. Doel is de veiligheid te vergroten door preventie. Neem hier contact op met het Buurtpreventieteam Tuindorp.

Lees verder hier voor tips tegen woninginbraak.

 

OPENBARE RUIMTE - ACHTERSTALLIG ONDERHOUD OF VANDALISME

vandalismeHet melden van achterstallig onderhoud of vandalisme bij de gemeente is essentieel om een prettige beleving van de wijk in stand te houden. Om zaken zo snel mogelijk weer gerepareerd te krijgen en om daarmee verdere vernielingen enigszins tegen te gaan, kunnen we het beste zo snel mogelijk een melding maken bij de gemeente.

 

  • Er is een algemeen telefoonnummer voor klachten: 14-040.
  • Een mail sturen kan ook: gemeente@eindhoven.nl.
  • En, indien je in het bezit bent van een smartphone, kun je gebruiken maken van de "buitenbeter-app", zie de website www.buitenbeter.nl.

buitenbeterOok andere meldingen over de openbare ruimte, zoals zwerfafval, groenonderhoud of kapot straatmeubilair kun je melden via de hier genoemde kanalen.

Wanneer zich incidenten voordoen of vernielingen worden aangericht, gaarne deze direct melden via het algemene nummer van de politie Eindhoven 0900-8844. Zij zullen dan zo spoedig mogelijk naar onze buurt komen en waar nodig optreden.

 

WOONOVERLAST

Buren maken lawaai, of er wonen veel teveel mensen in een woning. Soms gedraagt een bewoner zich vreemd of luidruchtig in zijn woning of daarbuiten. Je ergert je, je bent bang of je kunt niet meer slapen. Dan spreken we van woonoverlast. Blijf er niet mee zitten, maar kom in actie. Als aanspreken van de veroorzaker niet werkt, kan het  Advies- en Meldpunt Woonoverlast (AMW) van de gemeente je verder helpen. Het AMW neemt alleen meldingen in behandeling die via een digitaal formulier (www.eindhoven.nl/woonoverlast) of via het Klant Contact Centrum (telefoon: 14040) binnenkomen.

 

ALLES OVER AFVAL

AfvalinzamelingKijk op de webpagina van Cure voor alle informatie over verschillende afvalsoorten. Je kunt er ook het digitaal afvalkalender voor jouw straat vinden. Na het invullen van je postcode krijg je inzameldata voor restafval, GFT afval en oud papier voor jouw adres. 

 

LUCHTKWALITEIT

gezondeluchtHet Witte Dorp bevindt zich midden in Eindhoven, waardoor het onoverkomelijk is dat de luchtkwaliteit niet altijd optimaal is. Met name kinderen, ouderen en mensen met asthma hebben er belang bij dat de luchtkwaliteit verbeterd, of in elk geval dat ze inspannende activiteiten vermijden op dagen waarop de luchtkwaliteit slecht is. Via de website www.Aieras is het mogelijk om de luchtkwaliteit in het Witte Dorp te bekijken.

Natuurlijk kan iedereen zelf ook bijdragen aan gezondere lucht.

  • Vaker de fiets pakken of gebruik maken van het openbaar vervoer
  • Probeer op windstille en mistige dagen het gebruik van een openhaard te voorkomen. 
  • Als je toch auto rijdt, doe dat dan volgens ‘het Nieuwe Rijden’ (www.hetnieuwerijden.nl).
  • Ook zuiniger met energie omgaan zorgt voor minder uitstoot van schadelijke stoffen. Ga voor meer informatie naar: www. milieucentraal.nl