Burghstraat
De Burgh
Het huidige landhuis De Burgh is gebouwd op historische grond. Waar nu het verzorging- en verpleeghuis Glorieux is gevestigd in en op het terrein van het kasteel De Burgh, stond vroeger een versterkte burcht. Deze kasteelboerderij stamt uit de tijd van het ontstaan van het gehucht Stratum. De eerste vermeldingen van Stratum stammen uit 1325. Deze burcht was omgeven door een diepe slotgracht. Het was een massief vierkant blokgebouw en zonder versieringen, een echte "burcht" dus. Alle omringende landerijen, boerderijen en bossen tot aan de Voorterweg en nog verder tot aan Poeijers behoorden tot De Burgh. Het Burghplein en Burghstraat in het Witte Dorp en later de Stratumse wijk het Burghplan danken hun naam aan deze voorloper van het huidige landgoed.
Op het einde van de 19e eeuw werd het kasteel bewoond door de familie Van Rekum, een gezin met 24 kinderen van wie er 19 in leven bleven! Een zoon uit het gezin van Renhum werd zelfs burgemeester van Stratum en heeft er veel goed werk verricht. Op de foto hierboven is de burcht van circa 1750 te zien voordat het in 1912 werd gesloopt.
In 1905 kochten Norbertus en Elisabeth Smits van Oyen het kasteel. Ze lieten het in 1912 slopen om op deze plaats een landhuis in Neorenaissance stijl te laten bouwen. Het ontwerp was van de architect J.Th.J. Cuypers, zoon van de bekende Cuypers van het Rijksmuseum en het Centraal Station te Amsterdam. Van 1912 tot 1930 woonde de bekende en gefortuneerde fabrikantenfamilie Smits van Oyen in de villa, die toen nog ‘De Burcht’ heette. Norbertus Smits van Oyen vertrok in 1930 naar Monte Carlo en daarna stond De Burgh tot 1936 te koop. Zoon Frans Smits van Oyen, die wethouder in Eindhoven en lid van de Provinciale Staten van Noord-Brabant was, behartigde de zaken voor zijn vader.
In 1936 kochten de Zusters van Barmhartigheid villa De Burgh in Eindhoven. De Zusters van Barmhartigheid (ook wel de Zusters van Barmhartigheid van Ronse) is een Rooms-Katholieke congregatie, die in 1845 te Ronse in België werd gesticht door Modestus Stephanus Glorieux. Het terrein is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een kloosterpark. De congregatie vestigde zich in het landhuis, dat als verpleeghuis werd ingericht met een huiskapel en ruimten voor psychiatrische patiënten. Het interieur is meerdere malen verbouwd. In 1952 werd een vrijstaande kapel gebouwd, die in verbinding stond met huis De Burgh. De zusters verpleegden de patiënten tot ongeveer 1982, waarna door gebrek aan werkkrachten en hun eigen vergrijzing de zorg werd overgedragen aan openbare instellingen.
In 1982 was het nieuwe zusterhuis en kloosterbejaardenoord voor de Zusters van Barmhartigheid Glorieux klaar. Het is ontworpen door architectenbureau Geenen-Oskam. De opzet van de gebouwen tussen het groen van een oud landgoed is typerend voor de kloosterbejaardenoorden uit die tijd.
In 1991 betrokken de Zusters van Liefde van Jezus en Maria in het Glorieuxpark hun nieuwe Kloosterverzorgingshuis Terhaghe. In 2009 zijn 25 broeders en het Provincialaat van de Broeders van Dongen verhuisd van Dongen naar het nieuwe Broederhuis Depoorter, dat ook in het Glorieuxpark werd gebouwd. De laatste jaren is het Glorieuxpark zich verder gaan ontwikkelen op het gebied van kleinschalig wonen, (psychogeriatrische) verpleeghuiszorg, duurzaam en energieneutraal bouwen.
De kloosterkapel uit 1952 is in 2011 volledig verbouwd tot conferentiecentrum en is een unieke locatie voor symposia, trainingen, seminars exposities e.d. Het centrum beschikt over een auditorium met professionele audiovisuele inrichting en twee modern uitgeruste zalen.
In oktober 2017 is het Herstelhotel Stefaan verder uitgebreid. Naast de royale kamers in het herstelhotel kan nu ook worden verbleven in comfortabele herstelstudio's in verzorgingshuis Glorieux. De studio's zijn beschikbaar voor zowel kort- als langdurig verblijf voor fysiek herstel.
De Burgh is een rijksmonument geworden vanwege haar cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaaleconomische ontwikkeling in de vorm van een buitenplaats aan een van de uitvalswegen van de industriestad Eindhoven. Het is intussen totaal gerenoveerd en in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht.
Al met al bestaat De Burgh in zijn huidige vorm al ruim eeuw. Het landgoed is vanaf de bouw van het Witte Dorp in 1938 altijd een buur geweest. Zo schaatsten Witte Dorpers in de jaren 80 nog op de vijver achter De Burgh. Het heeft in de loop van een eeuw vele veranderingen ondergaan, wat uiteindelijk het Glorieuxpark is gaan heten. Het Glorieuxpark kent nu vele vormen van dienstverlening op het gebied van zorg en wonen en heeft nu een modern conferentiecentrum.
Bronnen:
Boek “De Burgh van barmhartigheid”
http://reliwiki.nl/index.php/Eindhoven,_Geldropseweg_170_-_De_Burgh_en_Glorieux
https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Burgh
http://www.conferentiecentrumeindhoven.nl
http://rijksmonumenten.nl/monument/518783/de-burgh/eindhoven