Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderhoudsfonds Witte Dorp

Logo onderhoudsfonds

Het Onderhoudsfonds heeft als doel het bewaken en bewaren van de kwaliteit van de monumentale woningen in het Witte Dorp. De nadruk ligt daarbij op het bevorderen van gezamenlijk onderhoud, met name het gezamenlijk schilderen van de woningen.

Verder probeert het Fonds ook de algemene kwaliteit te bewaken onder meer door het delen van kennis met de bewoners.

 

Het bevorderen van ander gezamenlijk onderhoud, zoals bij het vervangen van de dakpannen, is ook een doel van het Onderhoudsfonds. Inmiddels is meer dan 40 procent van de woningen voorzien van nieuwe pannendaken. Eigenaren organiseren dat zelf per woningblok met advies/steun van het Onderhoudsfonds.

 

Inmiddels is een groep geïnteresseerde eigenaren ook een werkgroep begonnen, die uitzoekt welke duurzame maatregelen aan de woningen getroffen kunnen worden. De groep houdt zich onder meer bezig met vloer- en spouwmuurisolatie, vervangen van kozijnen en het plaatsen van of deelnemen in zonnepanelen. Lees hier meer over onder Duurzaamheid.

 

Schilderbeurt 2018

 

Het schilderonderhoud aan de buitenzijde van de woning en bijgebouwen betreft de muren, de balkons, de kozijnen, goten, e.d. Kijk hier voor meer informatie over wat er geschilderd wordt. Het Onderhoudsfonds kiest voor een schilderbeurt om de 6 jaar: een kleine beurt waarbij voornamelijk hout- en ijzerwerk geschilderd wordt, gevolgd door een grote waarbij ook de muren van de woningen wit geschilderd worden. De laatste kleine beurt was in 2018, de eerste grote beurt is gepland in 2024. 

 

Het bestuur van de Vereniging Onderhoudsfonds organiseert de schilderbeurten met instemming van de Algemene Ledenvergadering (ALV).

 

HET ONTSTAAN

Het Tuindorp De Burgh, beter bekend als het Witte Dorp, is een unieke wijk uit de dertiger jaren van de vorige eeuw. Het ontwerp is van de bekende Nederlandse architect Willem Marinus Dudok (1884-1974). Was het Witte Dorp al jaren beschermd stadgezicht en de woningen gemeentelijke monument, in 2001 werden alle woningen rijksmonument. Het is uniek in Nederland, dat een geheel ensemble van 264 woningen als rijksmonument is aangemerkt.

 

Deze status is mede te danken aan de inzet van enthousiaste wijkbewoners, die vanaf de jaren '80 samen activiteiten ontplooiden om het unieke karakter van de woningen en de wijk te behouden. Met subsidie van de gemeente kwam een grote opknapbeurt van de grond en in 1989 werd de Vereniging Onderhoudsfonds Het Witte Dorp opgericht. Doel van deze vereniging was voornamelijk het schilderonderhoud van de woningen, dat het straatbeeld sterk bepaald.

 

In 1989 werden 130 eigenaren van woningen voor 12 jaar lid van de vereniging. In 2001 tekenden 110 eigenaren een 12-jarig contract. En in 2013 besloten 90 bewoners mee te doen met het huidige Onderhoudsfonds 3. Zij sparen maandelijks een bedrag om bij de start van een schilderbeurt voldoende in het ‘spaarpotje’ te hebben om het onderhoud te betalen. De kosten van een schilderbeurt waren aanvankelijk fiscaal aftrekbaar, als onderhoud aan een rijksmonument. Sinds 2019 geldt er een subsidieregeling voor 'woonhuismonumenten'. Na elk jaar kunnen eigenaren onderhoudskosten declareren, in maart van het volgende jaar.

 

Meer weten? Stuur een mailtje naar onderhoudsfonds@gmail.com.